Радно-окупациона терапија

 

Кроз радно-окупациону терапију треба да се оствари могућност да се “оплемени живот” корисника садржајима који се не односе на основне потребе. Радна терапија је део рехабилитационог програма који обухвата све мануелне, креативне, рекреативне, едукативне и остале активности са циљем постизања и побољшања одређене физичке и менталне функције корисника, посебно после болести или повреда.

У установама социјалне заштите радна терапија као терапеутски метод (нарочито код зависних корисника) доводи до боље адаптације на домске услове (режим рада), смањење медикаментозне терапије, унапређења радне способности корисника, боље социјализације.

Окупациона терапија са друге стране утиче на веће усмеравање пажње корисника и њихово фокусирање на активности,овладавање новим вештинама и навикама кроз практичне активности, развијају се радне активности и подстичу сензомоторне, когнитивне, интегративне и психосоцијалне способности.

Радно-окупациону терапију спроводе радни терапеут у форми индивидуалног и групног рада, а њима су обухваћени сви корисници, при чему су се одређене активности прилагођавају захтевима,могућностима и потребама корисника.

У оквиру програма окупационе терапије одржавају се и културно забавне активности, ликовна терапија, библиотерапија и едукативна терапија.

У установи се свечано обележавају сви значајни државни и верски празници – дочек Нове године, Божић, Ускрс, првомајски празници, Крсне славе, значајне манифестације локалног карактера-дан Установе, Хомољски мотиви, али и рођендани корисника. За кориснике се организује одлазак у биоскоп, позоришне представе, посете спортским догађајима, културно-историјским споменицима…